Bekijk meer
Herbestemming

Herbestemming

Kerk Velsen-Noord

De Noorderkerk in Velsen Noord, een duidelijk en krachtig ontwerp uit 1951 van architect Posthumus Meyjes, was al enige tijd zijn functie als kerk verloren en in gebruik als één grote woning. Toen de kerk wederom in verkoop kwam bleek deze woning in het geheel niet afgebouwd en werd door diverse mensen bewoond. Bij aanvang zijn als eerste de toevoegingen, welke gedaan zijn nadat het gebouw zijn kerkelijke functie was verloren, ongedaan gemaakt, waarna de nieuwe invullingen en ontsluitingen zijn ingebracht, geënt op de bestaande gevelopeningen. Voor onze opdrachtgever zijn wij er hiermee geslaagd om binnen de bestaande contouren 12 unieke appartementen te realiseren zonder het specifieke karakter van het herbestemde kerkgebouw aan te tasten. In opdracht van Elfi-Vastgoed

De Noorderkerk in Velsen Noord, een duidelijk en krachtig ontwerp uit 1951 van architect Posthumus Meyjes, was al enige tijd zijn functie als kerk verloren en in gebruik als één grote woning. Toen de kerk wederom in verkoop kwam bleek deze woning in het geheel niet afgebouwd en werd door diverse mensen bewoond. In opdracht van Elfi-Vastgoed

Lees meer
Herbestemming

Loods5 Zaandam

Locatie: Loods5 Zaandam, gemeente Zaandam Monumentale status: Gemeentelijk monument Opgave opdrachtgever: zakelijk Vraagstelling opdrachtgever: herbestemming van fabriekspand tot outletstore Loods5 Werkzaamheden COLLO architecten: Ontwerp interieur, exterieur en vergunning aanvraag Daarna volgde de vestiging Sliedrecht, een voormalig Ikea gebouw. Aannemer: eigen beheer

Locatie: Loods5 Zaandam, gemeente Zaandam Monumentale status: Gemeentelijk monument Opgave opdrachtgever: zakelijk Vraagstelling opdrachtgever: herbestemming van fabriekspand tot outletstore Loods5 Werkzaamheden COLLO architecten: Ontwerp interieur, exterieur en vergunning aanvraag Daarna volgde de vestiging Sliedrecht, een voormalig Ikea gebouw. Aannemer: eigen beheer

Lees meer
Herbestemming

Sportschool Kenamju Haarlem

Het sportcentrum van de famile Van der Geest, het Haarlemse Kenamju, is gevestigd in een voormalige pyamafabriek in het hart van de stad. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om het huidige complex te brengen tot waar het nu is. Het voormalige industriele complex is in eerste instantie van binnen geheel ontmanteld, waarbij samen met de familie Van der Geest de routing is uitgezet en de functies hun plek hebben gekregen. Met behoud van het industriele karakter en het spectaculaire daglicht door de geheel vernieuwde lichtkappen, zijn er een crossfitruimte, sportzalen, fitnessruimte, instructiebad, kleedruimtes, een dojo etc, etc. binnen het nieuwe centrum gerealiseerd, zodat Kenamju de toekomst kan trotseren.

Het sportcentrum van de famile Van der Geest, het Haarlemse Kenamju, is gevestigd in een voormalige pyamafabriek in het hart van de stad. Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om het huidige complex te brengen tot waar het nu is.

Lees meer
Herbestemming

Villa Westerhout Haarlem

Een werkelijk unieke mogelijkheid om in het prachtige Westerhout kwartier, in Haarlem Zuid, te wonen op absoluut top niveau. Westelijk van Haarlem-Centrum en leunend tegen de Haarlemmer Hout vandaar de naam Villa Westerhout. In de grandeur van deze villa uit 1922 worden 3 uiterst luxueuze appartementen gerealiseerd, elk op een eigen etage. Luxe, comfort en stijl zijn uitgangspunten bij deze unieke conversie. Momenteel is de bouw in volle gang. De appartementen variëren van ca. 158 m2 tot 220 m2.

Een werkelijk unieke mogelijkheid om in het prachtige Westerhout kwartier, in Haarlem Zuid, te wonen op absoluut top niveau. Westelijk van Haarlem-Centrum en leunend tegen de Haarlemmer Hout vandaar de naam Villa Westerhout. In de grandeur van deze villa uit 1922 worden 3 uiterst luxueuze appartementen gerealiseerd, elk op een eigen etage. Luxe, comfort en stijl zijn uitgangspunten bij deze unieke conversie. Momenteel is de bouw in volle gang. De appartementen variëren van ca. 158 m2 tot 220 m2.

Lees meer
Herbestemming

Afbramerij Amsterdam

In de Afbramerij, een van de grote loodsen van de voormalige NDSM-werf, ontwikkelt de hal op een duurzame wijze. Een nieuwe gedaante met behoud van het industriële karakter. De Afbramerij begint eindelijk aan een nieuw leven. De Afbramerij is een gebouw van zo’n 2400 m2. Hier werden de bramen of baarden van het metaal met vijl of beitel afgewerkt, ook wel afbramen genoemd. De Afbramerij biedt nu ruimte aan unieke activiteiten. Daarnaast wordt het een voorbeeld van duurzaam herbestemmen van monumenten. Door onder andere slimme dingen te combineren, door goed geïsoleerde dozen in de bestaande ruimte te plaatsen en door goed gebruik te maken van natuurlijke kansen in het gebouw gaan hier betere dingen gebeuren. Amsterdam Architect Collo is blij dat ook zij hier een stempel op hebben kunnen drukken.

In de Afbramerij, een van de grote loodsen van de voormalige NDSM-werf, ontwikkelt de hal op een duurzame wijze. Een nieuwe gedaante met behoud van het industriële karakter. De Afbramerij begint eindelijk aan een nieuw leven. De Afbramerij is een gebouw van zo’n 2400 m2. Hier werden de bramen of baarden van het metaal met vijl of beitel afgewerkt, ook wel afbramen genoemd. De Afbramerij biedt nu ruimte aan unieke activiteiten. Daarnaast wordt het een voorbeeld van duurzaam herbestemmen van monumenten. Door onder andere slimme dingen te combineren, door goed geïsoleerde dozen in de bestaande ruimte te plaatsen en door goed gebruik te maken van natuurlijke kansen in het gebouw gaan hier betere dingen gebeuren. Amsterdam Architect Collo is blij dat ook zij hier een stempel op hebben kunnen drukken.

Lees meer

Hier werden de bramen of baarden van het metaal met vijl of beitel afgewerkt, ook wel afbramen genoemd.

Hier werden de bramen of baarden van het metaal met vijl of beitel afgewerkt, ook wel afbramen genoemd.

Herbestemming

Lange Herenvest 128 Haarlem

De meeste Haarlemmers kennen nog wel Molendijks Meubelhal aan de Lange Herenvest. Deze meubelhal was gevestigd in een voorhuis en twee gekoppelde voormalige houtloodsen op het achterterrein op de rand van de Haarlemse binnenstad. Wij hebben een ontwerp gemaakt ten behoeve van de herbestemming/ontwikkeling van 9 stuks binnenstadswoningen in de vorm van een nieuw hofje. Hiertoe is er vanaf de onderdoorgang door het voorhuis een snede getrokken door de twee oude houtloodsen. Deze snede draagt zorg voor de ontsluitingen van de woningen die binnen de houtloods zijn gerealiseerd en zorgt tevens voor daglicht en uitzicht. De functioneel ingedeelde stadwoningen zijn allen ongeveer 55m2 groot met een entree, slaapkamer en badkamer op de begane ground en waarbij er op de verdieping met grote te openen vensters wordt gewoond.

De meeste Haarlemmers kennen nog wel Molendijks Meubelhal aan de Lange Herenvest. Deze meubelhal was gevestigd in een voorhuis en twee gekoppelde voormalige houtloodsen op het achterterrein op de rand van de Haarlemse binnenstad.

Lees meer
Herbestemming

Loods5 Maastricht

Herbestemming Maastricht Sphinx fabrieken 38.000m2 herbestemming voor LOODS 5 Maastricht Onze visie voor deze specifieke gebouwen is eigenlijk niet anders dan onze huidige visie op monumentale bebouwing; we gaan niet restaureren, maar we houden vast wat we hebben. Dat stopt niet bij de stenen alleen, de geschiedenis en ontwikkeling zijn daarin van een net zo groot belang. We maken het complex technisch natuurlijk helemaal in orde, maar dat we het zeker niet mooier gaan maken dan het is. De Sphinx gebouwen zijn, net als Loods 5’s eerste gebouw in Zaandam, industriële panden die puur functioneel zijn ontworpen. Die panden gaan wij nu weer op een hele andere manier functioneel gebruiken, maar niet mooi maken. Op het moment dat je het alleen maar gaat herstellen zie je, en dat vind ik het mooie eraan, de totale historie als een verhaal tot leven komen. Je loopt dus straks echt door een tijdlijn, als je dat ervaart hoef je verder eigenlijk niets meer te doen. Ja, in de zin van de hoeveelheid werk wel, maar wat betreft ontwerp is het eenvoudig wanneer je je aan je basis weet vast te houden. We gaan dus niet allerlei kleine steentjes repareren om het mooier te maken dan het is. Dan trek je ook de patina eraf die het complex in de loop der jaren heeft gekregen. Juist die patinalaag maakt het complex tot wat het nu is! Dat wat er nu is, willen we bewaren, zodat je als je de hoek om komt, nog steeds het gevoel hebt dat je de werknemers van 100 jaar geleden aan het werk zou kunnen zien.” “De panden hebben lang leeg gestaan, terwijl de fabrieken eigenlijk nog in het hart van de bevolking liggen. Het merendeel van de arbeiders kwam uit Maastricht en een groot deel woont er nog! Duizenden mensen werkten hier, daarom is het ook belangrijk dat het karakter van de gebouwen op een goede manier wordt behouden. De monumentenzorg zag het complex eerst als een serie gebouwen waaraan alles bijzonder is, maar uiteindelijk zijn alle verschillende gebouwen één samenhangend, functioneel object. Iedere schoorsteen, ieder gebouw op zich heeft kwaliteit, maar uiteindelijk vormt het één Sphinx.”

“De panden hebben lang leeg gestaan, terwijl de fabrieken eigenlijk nog in het hart van de bevolking liggen. Het merendeel van de arbeiders kwam uit Maastricht en een groot deel woont er nog! Duizenden mensen werkten hier, daarom is het ook belangrijk dat het karakter van de gebouwen op een goede manier wordt behouden. De monumentenzorg zag het complex eerst als een serie gebouwen waaraan alles bijzonder is, maar uiteindelijk zijn alle verschillende gebouwen één samenhangend, functioneel object. Iedere schoorsteen, ieder gebouw op zich heeft kwaliteit, maar uiteindelijk vormt het één Sphinx.”

Lees meer
Herbestemming

Politiebureau Velsen-Noord

Herbestemming voormalig politiebureau Voor dit voormalige politiebureau in Velsen-Noord, wat enige tijd heeft leeggestaan, is door ons een plan voor herbestemming en aansluitende nieuwbouw gemaakt. Er wordt hier in totaal een 5-tal appartementen gerealiseerd welke mede een boost zouden kunnen geven aan de directe omgeving. Het volume van het huidige object blijft behouden en zal op punten worden aangepast zodat hier 3 unieke appartementen in kunnen worden gerealiseerd, één op de begane grond met een eigen toegang vanaf de Wijkerstraatweg en de verdieping en zolder worden verticaal gesplitst, zodat hier twee appartementen ontstaan welke worden ontsloten vanuit een centrale entree aan de Meerweidenlaan. Aan de Meerweidenlaan hebben wij twee nieuwe, eveneens unieke, appartementen ontwikkeld. Het appartement op de begane grond, met een eigen toegang, wordt binnen zeer ruimtelijk met een verdiepingshoogte van 3,5meter. Ook het appartement op de verdieping krijgt een ruimtelijke beleving, anders dan anders doordat de kap in volume bij het appartement wordt getrokken en er in de nok gemeten een hoogte van 4,8meter ontstaat. De appartementen op de verdieping, van zowel de herbestemming als de nieuwbouw worden ontsloten middels een buitentrap vanuit de Meerweidenlaan welke tussen de beide bouwvolumes is gepositioneerd. In opdracht van Elfi-Vastgoed

Herbestemming voormalig politiebureau Voor dit voormalige politiebureau in Velsen-Noord, wat enige tijd heeft leeggestaan, is door ons een plan voor herbestemming en aansluitende nieuwbouw gemaakt. Er wordt hier in totaal een 5-tal appartementen gerealiseerd welke mede een boost zouden kunnen geven aan de directe omgeving. Het volume van het huidige object blijft behouden en zal op punten worden aangepast zodat hier 3 unieke appartementen in kunnen worden gerealiseerd, één op de begane grond met een eigen toegang vanaf de Wijkerstraatweg en de verdieping en zolder worden verticaal gesplitst, zodat hier twee appartementen ontstaan welke worden ontsloten vanuit een centrale entree aan de Meerweidenlaan. Aan de Meerweidenlaan hebben wij twee nieuwe, eveneens unieke, appartementen ontwikkeld. Het appartement op de begane grond, met een eigen toegang, wordt binnen zeer ruimtelijk met een verdiepingshoogte van 3,5meter. Ook het appartement op de verdieping krijgt een ruimtelijke beleving, anders dan anders doordat de kap in volume bij het appartement wordt getrokken en er in de nok gemeten een hoogte van 4,8meter ontstaat. De appartementen op de verdieping, van zowel de herbestemming als de nieuwbouw worden ontsloten middels een buitentrap vanuit de Meerweidenlaan welke tussen de beide bouwvolumes is gepositioneerd. In opdracht van Elfi-Vastgoed

Lees meer
Herbestemming

Franciscusschool Bennebroek

De monumentale st. Franciscusschool in de oude dorpskern van Bennebroek is gebouwd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Dit monumentale pand heeft een aantal stijlkenmerken welke je kunt toeschrijven aan de Amsterdamse School. Kort na de ingebruikname is het schoolgebouw aan de zuidzijde uitgebreid met een extra lokaal en is de kap daarmee ook doorgetrokken. Deze fantastische kapconstructie is tijdens het hele gebruik als basisschool ongebruikt gebleven. De begane grond is bij onze eerste opname nog bijna geheel intact, inclusief alle tegelwerk in de gangstructuren. Het gebouw voldeed als basisschool niet meer aan de eisen welke aan een schoolgebouw worden gesteld en de st. Franciscusschool verhuisde daarmee naar een nieuwe locatie even verderop. Dit stelde de gemeente Bloemendaal, als eigenaar, in de gelegenheid het object te herbestemmen tot een multifunctioneel gebouw voor de burgers uit de omgeving. Wij hebben dan ook van de gemeente Bloemendaal een renovatie en herbestemmingsopgave aanvaard. Wij hebben de plannen ontwikkeld waarbinnen de gevraagde functies ( servicepunt gemeente Bloemendaal, Welzijn Bloemendaal, Wmo loket en bibliotheek ) een plek hebben kunnen vinden. Na schoonmaak, een grondige inventarisatie en een gedeeltelijke ontmanteling zijn er in de voormalige lokalen geisoleerde betonvloeren met vloerverwarming ingebracht. Er is een duurzame installatie aangelegd en de vloer van de eerste verdieping is geheel geisoleerd, omdat ook in dit geval de zolderverdieping, voorlopig, niet in gebruik gaat zijn. Er is reeds rekening gehouden met een toekomstig gebruik van de zolder. Door alvast voorzieningen voor een lift en volwaardige trap op te nemen in het plan. Los van het bovenstaande zijn de ruimtes op de begane grond zorgvuldig aangepakt en in oude glorie hersteld. Waarbij er ten behoeve van het nieuwe gebruik een aantal passende ingrepen zijn gedaan in de bestaande structuur. In opdracht van de gemeente Bloemendaal Uitvoering: De Nijs Castricum

De monumentale st. Franciscusschool in de oude dorpskern van Bennebroek is gebouwd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Dit monumentale pand heeft een aantal stijlkenmerken welke je kunt toeschrijven aan de Amsterdamse School. Kort na de ingebruikname is het schoolgebouw aan de zuidzijde uitgebreid met een extra lokaal en is de kap daarmee ook doorgetrokken. Deze fantastische kapconstructie is tijdens het hele gebruik als basisschool ongebruikt gebleven. De begane grond is bij onze eerste opname nog bijna geheel intact, inclusief alle tegelwerk in de gangstructuren.

Lees meer