Prinsen Bolwerk - COLLO architecten
-->
Restauratie

Prinsen Bolwerk

Rijksmonumentale Prinsen Bolwerk 3 te Haarlem werd aangetroffen in een, laten we het zo zeggen, verregaande staat van ontbinding. Wij zijn verzocht een restauratie- en transformatieplan op te stellen voor de gehele villa. De neoclassicistische villa uit 1865, naar een ontwerp van J. van Ek heeft vanaf 1930 dienst gedaan als schoolgebouw en rode kruisgebouw. Na deze periode is het in gebruik geweest als basisschool en een jeugdhonk.

Al met al was er na deze heftige periode in het pand niets monumentaals meer aanwezig, waren er betonvloeren aangebracht op de verdiepingen, was een deel van de kap rot, was er flinke zwamvorming en was er bijna geen origineel kozijn meer aanwezig.

Het pand heeft een daadwerkelijke totaal metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd naar een particulier zorgcentrum voor ouderen, er heeft een totale cascorestauratie plaats gevonden waarbij ook alle kozijnen volgens origineel model zijn vervangen met dubbele beglazing, gevelwerk is gerestaureerd en de oude kleuren na gedegen kleuronderzoek zijn teruggebracht.

De kapverdieping is bruikbaar gemaakt door inpassing van terughoudende maar eigentijdse kapellen en tevens heeft er een toevoeging plaats gevonden van een glazen serre aan de zijde van het bolwerk. Daarnaast zijn er duurzame installaties aangebracht en is met dit totaal dit Rijksmonument behouden voor de toekomst.