Drukkerij wordt (be)leefruimte
Na het eerste bezoek aan deze drukkerij was de potentie van de ruimte duidelijk voelbaar. De bijna 500m2 grote, totaal omsloten, ruimte ontvangt slechts daglicht vanuit een aantal industriële sheddaken en een drietal daklichten. Om de grote ruimte beleefbaar te krijgen zouden er, vanuit onze visie, in basis twee grote ingrepen noodzakelijk zijn.
We willen zorg dragen voor de relatie met buiten en ook iets doen waardoor de diversiteit aan ruimtes een binding met elkaar zouden krijgen. Tevens stond vast dat de ruimtelijke beleving niet verloren mocht gaan.
De relatie met buiten hebben we bewerkstelligd door drie patio’s onder te brengen in het bestaande volume, met de achterliggende gedachte dat dit straks, van binnen naar buiten, groene drie dimensionale beelden gaan worden. De binding tussen de diverse ruimtes wordt, vanuit de entreeruimte, gegenereerd door een 25 meter lang meubel waar onder andere keuken, ruimtetoegangen, toilet, patio’s etc in zijn opgenomen. Van meet af aan was duidelijk dat de lijn van de meubelwand versterkt zou gaan worden door een langgerekt werkeiland van ongeveer 7,5meter. Vanuit elke ruimte is er connectie met dit meubel en elke verblijfsruimte heeft daarnaast ten alle tijde één of meerdere directe of indirecte connecties met buiten.
De originele voorgevelsituatie, met de grote houten deuren, was geheel vervangen door een pui uit de jaren ‘70, maar is naar origineel model gereconstrueerd.
Het overgrote deel van de toegepaste materialen in dit project is eenvoudig, rauw en eerlijk zoals dat destijds bij deze industriele gebouwen gebruikelijk was en waarbij functionaliteit bovenaan stond.
Eigenlijk heeft deze ruimte zichzelf ontworpen, het is zo gegroeid, wij hebben samen met de opdrachtgever slechts richting mogen geven aan bepaalde ingrepen. De drijvende kracht achter het ontstaan van deze leefruimte is het dag- en zonlicht wat het beleven van deze ruimte uniek maakt.